De eenzame integriteitscoördinator: Hoe doorbreek je de stilte?
Als je in jouw organisatie de enige bent die zich volledig richt op integriteit, kun je al snel het gevoel krijgen dat je er alleen voor staat. Terwijl je collega's zich bezighouden met commerciële doelstellingen, HR-vraagstukken of technische innovaties, draag jij de aan jou toegewezen verantwoordelijkheid om de integriteit van de organisatie te versterken. Dit kan leiden tot een gevoel van isolement, wat je positie binnen het interne politieke speelveld zwakker maakt. Maar gelukkig zijn er manieren om deze eenzaamheid te doorbreken en jezelf te gunnen aan kracht te winnen en uiteindelijk effectiever te zijn.
De eenzame strijd
In veel organisaties is de rol van integriteitscoördinator een solopositie. Er is vaak niemand in de directe omgeving met wie je kunt sparren of die je uitdagingen volledig begrijpt. Dit gebrek aan directe collega’s kan leiden tot een gevoel van isolement en onzekerheid. Je zit wellicht vol ideeën en hebt sterke overtuigingen over hoe de organisatie haar integriteit kan waarborgen, maar het ontbreekt je aan een klankbord om deze ideeën mee te toetsen. Hierdoor kan de drempel om je ideeën naar voren te brengen hoger worden, vooral in een omgeving waar andere prioriteiten domineren.
Het interne politieke speelveld
Naast het gevoel van eenzaamheid sta je als integriteitscoördinator vaak in een kwetsbare positie in het interne politieke speelveld. Je bent degene die ongemakkelijke waarheden moet benoemen en beslissingen ter discussie moet stellen die in strijd kunnen zijn met de integriteitsprincipes en/of waarden en normen. Dit maakt je positie niet altijd populair, en zonder een sterke achterban of bondgenoten binnen de organisatie kan het lastig zijn om stand te houden tegen de druk van het management. In sommige gevallen moet je concessies doen of je terugtrekken, wat kan leiden tot frustratie en een gevoel van onmacht. Je hebt misschien soms het gevoel omvergeblazen te worden.
[....]