
Hoe gemeenten kunnen bezuinigen zonder kerntaken uit het oog te verliezen
Stijgende zorguitgaven, vergrijzing en de energietransitie zetten de budgetten van gemeenten flink onder spanning. Daarbij komt dat gemeenten in 2026 aanzienlijk minder geld zullen krijgen van het Rijk (ook bekend als het ravijnjaar).
Deze financiële uitdagingen vragen om slimme en structurele oplossingen. Gemeenten moeten strategische keuzes maken om hun financiën duurzaam op orde te brengen, terwijl ze blijven investeren in leefbaarheid en maatschappelijke doelen.
Een duurzame oplossing begint met een fundamentele herziening van de financiële strategie. Het is tijd om voorbij tijdelijke ingrepen te kijken en te zoeken naar structurele maatregelen die zowel nu als in de toekomst standhouden.
Een structurele aanpak voor een gezonde financiële basis
Een zorgvuldige herziening van gemeentelijke uitgaven is nodig. Gemeenten kunnen niet langer alles blijven doen zoals ze dat gewend zijn. Het is belangrijk dat deze herziening proactief gebeurt, en niet pas wanneer acute financiële problemen zich voordoen. Daarom moeten er slimme keuzes gemaakt worden om de financiën duurzaam op orde te krijgen.
[....]