‘Rapportageplicht personeelsvervoer is geen simpele boekhoudexercitie’
Interview
29-07-2024
Esther Flipse
Op 1 juli 2024 is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in werking getreden. Een nieuwe wet die grote gevolgen heeft voor het mobiliteitsbeleid van Nederlandse bedrijven.”Zie het als een strategische kans en niet alleen als een administratieve last”, zegt Esther Flipse, specialist in beloningsbeleid.
deel I van een interview in twee delen. Deel II verschijnt later deze week.
- Bedrijven worstelen met financiële impact van duurzame mobiliteit, administratieve lasten, en praktische problemen rond elektrisch rijden.
- Privacy is ook een belangrijk aandachtspunt bij het registreren van werknemersreisgegevens in het kader van de AVG.
- Wet biedt bedrijven kansen om bedrijfsvoering te verduurzamen en concurrentiepositie te versterken.
Een groot aantal bedrijven is al aan het voorsorteren op de nieuwe wetgeving, maar “niet iedereen kijkt elke dag op de site van de Rijksoverheid of in de Staatscourant”, zegt Flipse, specialist in beloningsbeleid bij Merknemers. Zij kan zich daarom voorstellen dat het veel voor ondernemers is ontgaan niet helemaal duidelijk is dat op 1 juli 2024 de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) is ingevoerd. Of dat juist de communicatie over de toepassing van de regeling naar de medewerkers nog onduidelijk of onvolledig is. Maar de wet is er na eerder uitstel nu toch echt. En de gevolgen ervan kunnen verstrekkend zijn.
[....]